torstai 25. lokakuuta 2007

Abortit ja ehkäisykulttuuri

Suomessa tehtiin vuonna 2005 noin 9500 aborttia pelkästään ns. sosiaalisista syistä. Nämä "ei must nyt oikee tunnu silt, et haluisin tän lapsen" -abortit muodostivat 90 % kaikista aborteista. Sosiaalisista syistä tehtävissä aborteissa eivät ole mukana alle 17-vuotiaille tehdyt abortit, joita oli lisäksi lähes 700 kappaletta. Tehtäviä johtopäätöksiä: se, että raskaana oleva on alle 17 vuotta vanha, on Suomen lainsäädännön mukaan sinänsä riittävä syy aborttiin. Näinhän se tosiaan on, vaikka kuulostaa kyllä minun korvaani aika kummalta. Toinen, oleellisempi, johtopäätös on, että nämä hyvin nuorten tyttöjen raskaudenkeskeytykset eivät muodosta suinkaan kovin suurta osaa kaikista raskaudenkeskeytyksistä. Jälkimmäinen johtopäätös ei minua enää pelkästään hämmennä, vaan lähinnä karmii. Aikuiset naiset tappavat huvikseen omia lapsiaan?

Nyt kirjoitan siis pelkästään sosiaalisista syistä tehtävistä aborteista. Voin, oikeastaan aika ongelmitta, hyväksyä lapsen tai äidin sairauden vuoksi tehtävän abortin, jopa silloin, kun raskaus on jo pitkällä. Todennäköisesti päätyisin aborttiin itsekin, jos vauvallani todettaisiin vakava vamma, tai jos raskaus vaarantaisi oleellisesti oman terveyteni. Samoin hyväksyn abortin ilman muuta raiskaus- ja vastaavissa tapauksissa.

En ota kantaa siihen, miltä isyys ja lapsen odotus miehen näkökulmasta tuntuvat, sillä en ole mies. Mutta ihan naisen näkökulmasta: en voi mitenkään ymmärtää, miksi äiti haluaisi estää oman lapsensa syntymän. Eihän mitään sen ihanampaa olekaan, kuin saada oma lapsi. Onkohan niin, ettei äitiyden ihanuudesta nykyisin niin hirveästi puhuta? Ei ainakaan alle 25-vuotiaille. Ongelma ei minusta oikeastaan ole se, että Suomen laki sallii abortin. Ongelma on se, että demokraattisessa valtiossa lainsäädäntö kuvastaa yhteiskunnan arvoja. Tämän hetken Suomen arvot korostavat yksilöllisyyttä. Aborttilainsäädännössä lähtökohta on, että naisen on ilman muuta saatava päättää omasta kehostaan. Mutta eihän abortissa ole kysymys siitä. Abortissa lapsi tapetaan, koska hänen äitinsä on liian itsekäs pitääkseen sisällään pientä elämää yhdeksän kuukauden ajan. Yhdeksän kuukautta on lyhyt aika. Sen jälkeenhän lapsen voi vaikka antaa adoptioon.

Raskaana olo on muuten terveellistä naiselle. Etenkin nuorena läpikäydyt raskaudet suojaavat muun muassa erilaisilta syöviltä ja luuston haurastumiselta. Puhuvatkohan lääkärit näistä asioista aborttia harkitseville naisille? Puhutaankohan äitiydestä ylipäänsä myönteisesti? Jotenkin minun on kauhean vaikea uskoa, että tuhannet naiset joka vuosi haluaisivat ihan muuten vaan raskaudenkeskeytyksen, jos heillä olisi yhtään käsitystä siitä, mitä he menettävät. Koko asetelma on aivan nurinkurinen: abortin tekoa pidetään naisen oikeutena, lapsen synnyttämistä sen sijaan jonkinlaisena vanhoillisena velvollisuutena, jota vastaan on kapinoitava, jotta olisi tiedostava ja trendikäs.

Minun mielestäni on aika mahdotonta perustella abortin kieltämistä sillä, ettei ihmisellä ole oikeutta päättää elämästä. Tässä asiassa rajan vetäminen kun menee aika vaikeaksi. Ehkäisynkin voi vielä kieltää, mutta entäs seksistä pidättäytyminen? Eikö sekin ole elämän synnyn kontrolloimista, jonka ei pitäisi olla ihmisen tehtävä? Ja sitten tullaan kuoleman kontrolloimisen loputtomaan suohon. Onko elvytys oikein? Ja niin edelleen. Sinänsä kyllä kunnioitan niitä, jotka eivät keskeytä omaa raskauttaan periaatteellisista syistä, vaikka sikiöllä todettaisiin hyvin vakava, sataprosenttisella varmuudella kuolemaan johtava epämuodostuma. Nämä samat ihmiset tuskin myöskään haluavat, että vauvan elämää syntymän jälkeen pitkitetään tehohoidoilla, jotka tiedetään turhiksi, ja tätäkin tulisi kunnioittaa.

En siis mene niin pitkälle, että alkaisin hehkuttaa myös ehkäisyn käytön olevan aina vain paha asia. Nykykulttuuria haluan kuitenkin vähän kritisoida. Nykyään jonkin oikein tujun ehkäisyn käyttö tuntuu olevan aika itsestäänselvyys. Toisen lapseni synnyttyä sain jälkitarkastuksessa oikein moneen kertaan selitellä, että ei, en tosiaan halua kierukkaa enkä edes pillereitä. Hyvä kun pääsin vastaanotolta pois ilman reseptiä. Olen kuullut, että e-pillereitä määrätään jopa tytöille, jotka eivät ole ikinä elämässään harrastaneet seksiä. Toisaalta, raiskaustilastojen ollessa nousussa, hyvähän se on varautua... Olettaen kuitenkin, että tästä ei ole kyse, niin luulisi lääkärien ymmärtävän, että heidän velvollisuutensa olisi kannustaa nuoria (ja vanhempiakin) elimistölle lempeiden ehkäisymenetelmien käyttöön. Onhan niitä, kondomit ja keskeytetty yhdyntä ainakin. Kondomi on myös ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sukupulitaudeilta. Mutta jos ehkäisy pettää, ja tyttö on 13-vuotias ja vartaloltaan epäkypsä synnyttämään, eikö olisi parempi käyttää jotakin varmaa ehkäisymenetelmää... Juu, olisi, tällaisessa tapauksessa se olisi seksistä pidättäytyminen.

Itsekin pistelin poskeeni e-pillereitä pari vuotta. Sitten tulin jostain terveyslehdestä lukeneeksi, että ne voivat altistaa masennukselle (tämähän oli varmaan jotain ihan harhaoppista, tieteellisesti todistamatonta hömppää). Lopetin pillereiden popsimisen, ja (tämä on toki subjektiivinen näkemykseni asiasta) yleinen mielialani kohosi selvästi, nukkumisvaikeudet ja jännittäminen vähenivät ja seksihalut paranivat huimasti. Kun olen puhunut asiasta ystävieni kanssa, moni on sanonut huomanneensa samanlaisia vaikutuksia. Näistä sivuvaikutuksista (?) ei kauheasti kerrota e-pillerireseptiä pyytäville. Sen sijaan olen huomannut, että nuorten naisten mielenterveysongelmien määrän kasvusta kyllä ollaan huolestuneita. Ajatuskin jostakin öklöstä härvelistä sisuksissani puistattaa, siksi en itse halua myöskään kierukkaa. Jotenkuten voin uskoa, että kierukalla haittavaikutukset kuitenkin ovat vähäisempiä kuin e-pillereillä.

On hormonaalisen ehkäisyn käyttö sitten haitallista naisen keholle tai ei, niin ainakin voisi miettiä, mitä järkeä on vuosikausien ehkäisyn käytössä. Onko mitään järkeä siinä, että nekin ihmiset, jotka melko varmasti tietävät jo parikymppisinä haluavansa joskus lapsia, käyttävät silti ehkäisyä jopa yli kymmenen vuotta? Vielä parisuhteen vakiintumisen jälkeenkin. Yhä useammalla käy niin, että ehkäisy vaihtuu lapsettomuushoidoiksi siinä 35 vuoden korvilla, kun "ois niinku elämä silleen mallillaan että nyt ois kiva saada niitä lapsia". En halua ilkkua lapsettomuudesta kärsiviä, ongelma on varmasti täysin todellinen niille, joiden osaksi se on koitunut. Haluan lähinnä kritisoida yhteiskunnan individualismia ja ikinuoruutta ihannoivaa minäminäminä-ilmapiiriä. Voisi olla ihan hyvä mennä vähän kohti "perinteisempää" mallia, jossa naimisiin mentäisiin heti, kun seurustelu alkaa olla vakavaa, ja häiden jälkeen lasten annettaisiin tulla, kun ovat tullakseen. En minä tarkoita, että kaikkien pitäisi saada kymmenen lasta. Tarkoitan vain, että jonkinlaiselle kultaiselle keskitielle olisi tilausta.

Mielipiteeni edellä kirjoittamistani asioista olivat samat jo ennen Einon kuolemaa. Einon kuolema on tuonut ne vain vielä entistäkin lähemmäs sydäntäni. Ainoa lohtuni synkkiä aborttitilastoja katsellessani on, että pellavapäisellä enkelillämme on tuonpuoleisessa paljon pikkuisia leikkikavereita. Hän saa varmasti edelleen auttaa vauvojen hoidossa ja viihdyttämisessä. Mutta ei hän varmastikaan voi ymmärtää näiden lasten äitien päätöstä yhtään sen paremmin kuin minäkään.

4 kommenttia:

Jukka kirjoitti...

Mielenkiintoisia mielipiteitä ja aihepiiri on ikiaikainen, tosin muuttuu kovasti teknologiankin mennessä eteenpäin. G. Rattray Taylor kirjoitti aikoinaan kirjan "Biological Time Bomb". Myös abortista, keinohedelmöityksestä, ja monista aiheista silloin hyvin futuristiseen tyyliin. Useat näistä toteutuivat.

Keskeytetty yhdyntä ei ole kovin hyvä ehkäisykeino, mutta sen varmasti tiedät.

Susanna Salonen kirjoitti...

Kiitos kommentista ja kirjavihjeestä.

Juu, lienee aika yksilöllistä, miten hyvin keskeytetty yhdyntä ehkäisynä toimii, eikä sitä voine virallisesti kaikille luotettavana ehkäisykeinona suositella. Hain ehkä vähän sitä, että ei välttämättä ole niin paha asia tulla suunnittelemattomasti raskaaksi kuin käyttää säännöllisesti ehkäisymenetelmää, joka oleellisesti heikentää elämänlaatua. Irtosuhteet ovat asia erikseen, mutta kondomin eduistahan mainitsinkin jo.

Anonyymi kirjoitti...

Highly energetic article, I liked that bit. Will there be a part 2?


my homepage; click here

Anonyymi kirjoitti...